Jezus volgen in Zijn lijden

Day 4 of 8 • This day’s reading

Devotional

Een groot gebaar.


Heb jij ook wel eens enorm veel waardering gehad voor iemand? Dat iemand goud waard is geweest voor jou en dat je diegene rijkelijk zou willen belonen?


Het is het feest van de ongezuurde broden en Jezus ligt bij Simon de melaatse thuis aan tafel op het moment dat er een vrouw met een albasten fles in haar hand binnenkomt. Iedereen die deze vrouw heeft zien lopen met de fles weet dat daar iets kostbaars in zit. Albast is namelijk een wit, haast doorzichtig, soort marmer, erg duur dus. De vraag is echter wat ze ermee gaat doen. In het huis van Simon wordt die vraag beantwoord. Ze breekt de fles en giet de peperdure inhoud ervan uit over Jezus’ hoofd en zalft hem, waarom is niet helemaal duidelijk, maar ze moet een enorme waardering voor Jezus gehad hebben.


Dit was natuurlijk geen alledaags tafereel. Laten we daarom lezen wat er gebeurde en hoe Jezus en de mensen om Hem heen hierop reageerden.


Lezen: Marcus 14:1-11
Liefde en haat


De reacties waren heel erg gemengd. Sommigen waren verontwaardigd, Jezus zelf was heel blij, omdat deze vrouw een belangrijke handeling had verricht, Zijn zalving voor zijn begrafenis. Hoe de anderen dachten vertelt het verhaal niet, misschien onverschillig, misschien ook wel blij.


Het grote offer dat deze vrouw bracht toonde haar grote liefde voor degene waarvan zij geweten moet hebben dat Hij de Messias was, een liefde zo groot dat bij het verkondigen van het evangelie ook over haar gesproken zou worden. Het was echter ook de aanzet tot één van de meest hatelijke handelingen in de geschiedenis. Namelijk het verraad van Jezus door Judas, die de overpriesters opzocht om Jezus uit te leveren.


De vrouw in het verhaal eerde Jezus door haar handelen. Het verhaal vertelt niet of zij daarbij alles gaf dat zij had, of het beste, maar haar gebaar was groot. Hoe zou jij een groot gebaar kunnen maken richting God? En heb jij dat wel eens gedaan?


Velen begrepen niet waarom deze vrouw dit voor Jezus deed. Maak jij wel eens mee dat iemand iets groots, duurs of bijzonders krijgt en dat je niet begrijpt waarom? En hoe ga jij daar dan mee om?