Bijbel & Geld

Day 1 of 5 • This day’s reading

Devotional

"Waar blijft het geld? Het is nog niet het einde van de maand en ik ontdek dat er veel meer maand dan geld overblijft!"Dit blijkt, uit onderzoek van het NIBUD, een algemene ervaring te zijn. 


Geld uitgeven is best leuk, maar uitgeven zonder een plan is het recept voor een financiële ramp! Misschien heb je ervaren wat de wijze Salomo schreef: "het geld lijkt weg te vliegen" (zie Spreuken 23:5). Men spreekt niet voor niets over ‘liquide middelen’ - het vloeit snel door je vingers heen! 


Geld beheren is niet alleen een kwestie van optellen, aftrekken en percentages; dat is eenvoudig. Het beheren van geld is meer een geestelijke discipline, omdat het te maken heeft met ons karakter, onze prioriteiten en onze waarden. Een gezonde discipline om geld te managen is het maken van een budget; maar laten we over een ‘uitgeefplan’ spreken. Dat klinkt leuker.


Het geheim van financieel succes is eigenlijk zeer eenvoudig. Geef minder uit dan dat je verdient over een lange periode en je zult succesvol zijn. Gemakkelijk te zeggen, maar in de praktijk weerbarstig. Een uitgeefplan helpt hierbij. Het maken van een plan doen wij samen met God, de Eigenaar en waar toepasselijk, onze partner. Communicatie door gebed en gesprek helpt tot het maken van een goed plan. Je maakt een plan op basis van wat je het meest waardevol vindt en waar je prioriteit aan wil geven.


Je houden aan het plan vereist discipline en het vermogen om “nee” te kunnen zeggen tegen onnodige impulsaankopen en “ja” tegen het sparen voor leuke dingen.


UITSPRAAK


“Ik heb vele dingen in mijn handen gehad en ben ze allemaal kwijtgeraakt. Maar wat ik in Gods handen heb gelegd, dat heb ik nog.” Maarten Luther.


UITDAGING


Denk aan wat je afgelopen week hebt gekocht. Past het binnen je plan of gaat het om impulsaankopen? Maak een begroting en probeer je hieraan te houden. Een mooie tool om een begroting te maken is het NIBUD Persoonlijk Budget Advies.