Woord 1 van God voor jou op je werk- wees “NICER”

Day 1 of 6 • This day’s reading

Devotional

In dit 6-daagse Bijbelleesplan ontdekken we het eerste van twee sleutelwoorden om ons te helpen als christen op het werk te leven.  


Het eerste woord is: Wees gewoon NICER


Dit klinkt misschien vreemd, maar achter elke letter van het woord N-I-C-E-R schuilt een kerngedachte die we in dit leesplan gaan ontdekken.


Vandaag beginnen we met de letter "N", die staat voor "No compromises - Geen compromissen", en gaan we kijken naar Daniël in het Oude Testament.


Daniël was een van de getalenteerde jonge mannen die verbannen werden naar Babel, de hoofdstad van Assyrië. De Babyloniërs onderwierpen Daniël en enkele van zijn vrienden aan een trainingsprogramma om hen te indoctrineren, zodat ze konden helpen om over het Joodse volk dat de Babyloniërs gevangen hielden, te regeren. Zie het als een verplichte managementopleiding. 


Het volgen van een leiderschapstraining was toen een mooie kans, en nu nog steeds. Het was in elk geval veel beter dan dwangarbeid en zo’n training kon Daniël naar een baan met goede mogelijkheden leiden.


Als onderdeel van het trainingsprogramma wordt echter aan Daniël en zijn vrienden gevraagd om hun voedingsnormen en overtuigingen op te geven (denk aan "geen varkensvlees") en in plaats daarvan van de maaltijden zoals voorgeschreven door de koning van Babel zelf te eten. 


De situatie waarin Daniël zich bevond, verschilde niet al te zeer van de situatie die we vandaag de dag zouden kunnen tegenkomen - waar ons gevraagd kan worden om onze kernwaarden in gevaar te brengen of ons geloof opzij te zetten om het beleid, de procedure of de cultuur van het bedrijf te volgen.


Maar lees Daniël 1:8-14 om te zien wat Daniël doet.... 


Niet alleen geeft hij zijn geloof niet zomaar op om in de pas te lopen, maar hij komt in plaats daarvan met een creatief plan om zijn persoonlijke overtuigingen te beschermen en tegelijkertijd ook zijn leidinggevende te beschermen. 


Net als Daniël zouden ook wij moeten streven naar "No compromises - Geen compromissen" op ons werk. Niet door star te zijn in onze overtuigingen of niet flexibel in onze manier van werken, maar door een veilige houding in ons geloof te combineren met een aanvaardbare en slimme manier van werken, die nog steeds voldoet aan de eisen van ons bedrijf. Net zoals Daniël deed.


Het vereist een beetje creativiteit, een stevig geloofsfundament en gebed, maar dezelfde God die Daniël hielp in zijn situatie kan jou ook helpen.


Het enige wat we moeten doen, is vragen! 
GEBED


Heer, help me om standvastig te zijn in mijn geloof, zelfs als ik in de verleiding kom om te zwijgen of gevraagd word om gewoon mee te doen. Geef me wijsheid en inzicht om zoals Daniël te leven, zodat ik het goede voor mijn werkgever kan doen en U elke dag kan verheerlijken. Amen.
VRAGEN OM OVER NA TE DENKEN


Word je geconfronteerd met druk of eisen om compromissen te sluiten of je overtuigingen op het werk opzij te zetten?


Kun je een manier bedenken om het beleid te volgen of de doelstellingen van je bedrijf te halen en toch trouw te blijven aan je overtuigingen?


Denk je dat God je kan helpen dit op je werk te doen? Zo ja, begin dan met gebed.