#OpreisdoorLukas - Lukas 9: op pad met Jezus

Day 1 of 7 • This day’s reading

Devotional

Spannende tv


Tip voor je start met dit leesplan: lees iedere dag eerst de bijbelteksten en daarna de overdenking.


Een paar jaar geleden was het programma Peking Express op tv. Tien koppels die al liftend door verre landen moesten trekken om als eerste een bestemming te bereiken. Ze mochten geen geld meenemen en moesten zelf vervoer en overnachtingen regelen. Ze waren overgeleverd aan de gastvrijheid en hulpvaardigheid van anderen. Dat leidde vaak tot mooie ontmoetingen, maar soms zaten de koppels met hun handen in het haar als ze niemand konden vinden. Het was spannende tv! 


De uitzending van de leerlingen was ook een soort Peking Express. Jezus wist dat Hij zijn leerlingen binnenkort zou verlaten. En dus stuurde Hij ze op pad om zelf te gaan doen wat Hij deed, overgeleverd aan de gastvrijheid van de mensen die ze tegen zouden komen. Ze moesten mensen ontmoeten, om hen het koninkrijk van God te verkondigen.


En net als Peking Express was ook dit spannend: het verhaal ging als een lopend vuurtje. Zelfs koning Herodes hoorde ervan! Maar waarschijnlijk waren er ook mensen die door al die ophef afgeschrikt werden. Ze wilden niet in verband gebracht worden met die vreemde Jezus en zijn aanhangers. Vandaar die aparte instructie van Jezus: als mensen je niet willen ontvangen, schud dan het stof van je voeten. ‘Stof’ staat voor vergankelijkheid, dood, rouw. Jezus citeert hier de profeet Jesaja die de stad Jeruzalem oproept om weer op te staan na haar verwoesting. Sta op, klop je af, recht je rug en ga verder. Verdoe geen tijd aan mensen die niet willen. Jullie taak is om nieuw leven te brengen – laat dat niet verstikken!


De leerlingen gingen dus op pad om het evangelie te brengen. Het verhaal kent echter ook een diepere laag van het goede nieuws. God kwam zelf als Jezus naar de aarde, een omgeving van dood en vergankelijkheid. Hij liet alles achter zich, behalve zijn autoriteit. Hij werd volledig afhankelijk van mensen. Zijn enige bestemming was om zoveel mogelijk mensen het goede nieuws te vertellen. En ook Jezus hield zijn doel voor ogen: hij dacht aan de vreugde die voor Hem lag en liet zich niet afschrikken door de dood.


Om over na te denken:


1. In hoeverre ben jij afhankelijk van andere mensen? Zou je dat meer of minder willen?


2. Hoe ga jij ermee om als mensen in je omgeving het goede nieuws niet lijken te begrijpen of er zelfs weerstand tegen hebben?