Perbowatan Rasul‐rasul 23
23
1Adapawn memata‐mataïlah Paulus saniri itu, dan katalah: Hé kamu laki‐laki, awrang sudara‐sudara! dengan satahu hatiku jang tulus, béta sudah berdjalan‐djalan berhadapan Allah, sampe hari ini.
2Bagitu djuga Imam besar, Ananiäs itu, surohlah awrang‐awrang itu jang adalah berdiri baku‐dekat Paulus, akan menampar mulutnja.
3Tatkala itu berkatalah Paulus padanja: Allah akan menampar angkaw, hé dinding jang terlabor puti‐puti! Angkaw ada dudok di sini akan pariksa béta menurut Tawrat, dan welawan Tawrat angkaw suroh pukol béta?
4Bagitupawn berkatalah awrang‐awrang jang berdiri sama‐sama: Adakah angkaw memake Imam besar Allah?
5Berkatalah Paulus: Sudah tijada ku‐tahu, hé sudara‐sudara, jang itu ada Imam besar, karana ada tersurat: „Panghulu kawmmu, djangan angkaw mengutoki.”
6Tetapi sedang Paulus tahu bajik‐bajik, jang dija awrang saparaw bahagiän ada awrang‐awrang Sadduki, dan saparaw bahagian awrang‐awrang Farisi, bagitu djuga bersarulah ija di dalam saniri: Hé kamu laki‐laki, sudara‐sudara! Béta ini ada saäwrang Farisi, anak laki‐laki saäwrang Farisi, awleh karana hal pengharapan dan kabangkitan awrang‐awrang mati béta dapat dehukumkan!
7Maka serta ija sudahlah bilang itu, djadilah satu perbantahan antara awrang‐awrang Farisi dan awrang‐awrang Sadduki, dan kabanjakan awrang itu djadilah bertjidera.
8Karana Sadduki kata, jang tijada barang kabangkitan awrang‐awrang mati, dan tijada melaïkat, dan tijada roch; tetapi awrang Farisi mengakaw segala perkara ini.
9Maka bagitu djuga djadilah sawatu batareäk besar‐besar; dan pengadjar‐pengadjar surat‐suratan deri bahagian awrang Farisi, bangunlah berdiri, dan berlawan‐lawanlah, kata: Kami tijada dapat barang djahat di dalam manusija ini; dan djikalaw satu roch sudah katakan kapadanja ataw satu melaïkat, djanganlah kami djadi pelawan‐pelawan Allah!
10Dan deri sebab djadilah satu baribut besar‐besar, takotlah Pangribu, djangan dija awrang rabe Paulus, dan surohlah awrang paparangan turon tjabot angkat dija deri tengah‐tengah marika itu, bawa dija di dalam benting.
11Adapawn pada malam jang berikot, berdirilah maha Tuhan di pinggir Paulus, dan katalah: Bertataplah hatimu, ja Paulus! Karana sabagimana angkaw sudah bersaksi akan Daku di Jerusalem, bagitu lagi angkaw haros bersaksi akan Daku di Rawma.
12Adapawn manakala sudahlah djadi sijang, barang awrang Jehudi mengadakanlah satu fakat, dan angkatlah satu sumpahan atas sendirinja; katanja, jang dija awrang tijada akan makan dan tijada minom, sabulom marika itu sudah membunoh Paulus.
13Maka adalah lebeh deri ampat puloh awrang, jang mengadakanlah fakat itu.
14Dan pergilah marika itu kapada Kapala‐kapala Imam dan Penatuwa‐penatuwa, dan katalah: Kami sudah angkat sumpahan besar, akan tijada santap sabarang apa‐apa, sabulom kami sudah membunoh Paulus.
15Sakarangpawn hendaklah kamu kasi tahu bersama‐sama dengan saniri besar, kapada Pangribu itu, akan membawa dija turon kapada kamu, saäwleh‐awleh kamu ada mawu pariksa dija punja hal dengan lebeh tarang; maka kami ini ada sadija akan bikin habis dija, di‐hulu deri ija sudah sampe kapada kamu.
16Tetapi pada tatkala anak laki‐laki deri pada sudara parampuwan Paulus itu dapat dengar fakat itu, berdatanglah ija masok di dalam kawta dan kasi tahu itu pada Paulus.
17Bagitupawn panggillah Paulus saäwrang Pengratus datang kapadanja, dan katalah: Bawakanlah awrang muda ini kapada Pangribu; karana ada sabarang apa‐apa akan bilang kapadanja.
18Maka dija ini mengambillah dija, dan bawakanlah dija kapada Pangribu, dan katalah: Saäwrang terbulonggu itu, Paulus, sudah panggil béta, dan sudah minta padaku akan membawa awrang muda ini kapadamu, awleh karana ada sabarang apa‐apa akan kasi tahu padamu.
19Bagitupawn Pangribu itu peganglah dija deri tangan, dan sedang ija pergilah di tampat sendiri, tanjalah ija: Apatah itu, jang angkaw mawu kasi tahu padaku?
20Maka katalah ija: Awrang‐awrang Jehudi sudah berfakat sama‐sama, akan minta deri padamu, jang ésok harinja angkaw bawleh suroh bawa Paulus di muka saniri, saäwleh‐awleh marika itu mawu pariksa dija dengan lebeh tarang.
21Tetapi djangan pertjaja dija awrang; karana lebeh deri ampat puloh laki‐laki ada djaga mengadang dija, dan dija awrang sudah angkat sumpahan besar‐besar, tijada mawu makan dan tijada minom, sabulom dija awrang membunoh dija; dan sakarang‐sakarang djuga dija awrang sudah sadija, dan bernanti sadja angkaw punja idsin.
22Bagitupawn Pangribu itu melepaskanlah awrang muda itu dengan bertitah padanja, akan djangan bilang pada barang saäwrang jang ija sudahlah kasi tahu itu padanja.
23Tatkala itu panggillah ija duwa awrang deri pada Pengratus itu datang kapadanja, dan katalah: Sadijakanlah duwa ratus awrang paparangan akan berangkat pergi ka‐Kaïsaria, dan tudjoh puloh awrang berkuda, dan duwa ratus awrang batumbak, pada djam malam jang katiga;
24Lagipawn saharosnja dija awrang sadijakan binatang‐binatang, akan memowat Paulus dan akan membawa dija dengan segala bajik kapada Feliks, Bangsawan itu.
25Dan ija menjuratlah satu surat, jang bunjinja ada demikijen:
26Klaudius Lisias kapada Feliks, Bangsawan jang amat berhormat.
27Laki‐laki ini telah tertangkap awleh awrang‐awrang Jehudi, dan dija awrang sudah mawu bunoh dija, dan sedang béta sudah datang kasana, dengan awrang‐awrang paparangan, béta sudah rampas dija deri dija awrang punja tangan, dan dapat tahu jang ija ada saäwrang Rawmawi.
28Dan deri sebab béta sudah mawu tjahari tahu sebabnja, deri hal apa dija awrang mengadoh dija, béta sudah bawa turon dija, di dalam dija awrang punja saniri.
29Baharu béta dapat tahu, jang ija kena pengadohan awleh karana barang tanjaän deri dija awrang punja Tawrat, tetapi tijada barang pengadohan melawan dija, jang bawleh patut pada kamatian ataw pengikat‐pengikat.
30Maka deri sebab sudah djadi kasi tahu kapadaku, jang dija awrang sudah bowat satu fakat melawan laki‐laki ini, dengan sabantar itu djuga béta suroh dija datang kapadamu, dan sudah kasi tahu lagi pada segala pengadoh‐pengadohnja, akan berkatakan akan dija, berhadapan angkaw. Segala salamat bagimu!
31Adapawn awrang‐awrang paparangan itu, sabagimana detitahkan pada marika itu, sudah mengambil Paulus, dan bawakanlah dija, pada waktu malam, sampe di Antipatris.
32Tetapi pada hari ésoknja, surohlah marika itu awrang‐awrang berkuda itu pergi lebeh djawoh dengan dija, sedang dija awrang balik pulang kakawta.
33Dan manakala dija awrang itu sampe di Kaïsaria sarahkanlah marika itu surat itu kapada Bangsawan, dan menghadapkanlah kapadanja Paulus.
34Dan manakala Bangsawan sudah habis batja, tanjalah ija, deri dalam bahagian tanah mana ija ada; dan sedang ija sudahlah dapat tahu, jang ija ada deri Kilikia,
35Berkatalah ija: Béta akan dengar pariksa angkaw, manakala segala awrang, jang mengadoh angkaw, sudah datang lagi kamari. Maka bertitahlah ija, akan taroh simpan dija di rumah bitjara Herodes.
Currently Selected:
Perbowatan Rasul‐rasul 23: ABSNT
Highlight
Copy
Compare
Share
Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in
First published by the National Bible Society of Scotland (Scottish Bible Society) in 1877