Kološanima 2
SHP

Kološanima 2

2
1Želim da znate koliko se borim za vas i za one u Laodiceji, kao i za sve koji me nisu osobno upoznali. 2Želim da se ohrabre i združe u ljubavi. Želim da budu obilno obogaćeni u punoj sigurnosti koja dolazi iz potpunog razumijevanja, kako bi upoznali tajnu koju je obznanio Bog. Upravo je Krist ta tajna, 3u kojem je skriveno sve blago mudrosti i znanja.
4Govorim to zato da vas nitko ne bi prevario idejama koje su samo naoko dobre. 5Iako sam tjelesno odsutan, duhom sam s vama. Sretan sam što vidim vaš bojni red i postojanost vaše vjere u Krista.
Život u Kristu
6Stoga, kao što ste primili Isusa Krista za Gospodara, tako i nastavite živjeti u njemu. 7Ukorjenjujte se u njemu, nadoziđujte se na njemu kao temelju. Učvršćujte se u vjeri kao što ste i bili poučeni. Obilujte zahvalnošću! 8Pazite da vas tko ne zarobi ispraznim mudrovanjem i prijevarnom filozofijom koja je samo ljudska tradicija. Takva učenja ne dolaze od Krista, već dolaze od sila koje djeluju u ovom svijetu. 9U Kristu se uistinu nalazi sva punina Boga, čak i dok je živio na Zemlji. 10U njemu i vi imate puninu. On je glava svakom vladaru i vlasti.
11U Kristu ste obrezani novim obrezanjem koje nije učinjeno ljudskom rukom. Izbavljeni ste od snage svoje tjelesne naravi obrezanjem koje je učinio Krist. 12Krštenjem ste s njim pokopani i po tom ste krštenju s njim i ustali, kroz vjeru u silu koja dolazi od Boga koji je uskrisio Krista od mrtvih. 13Bili ste duhovno mrtvi zbog svojih grijeha i zbog toga što još niste bili oslobođeni svoje tjelesne naravi#2,13 Vidi 2,11.. No Bog nas je oživio zajedno s Kristom i oprostio nam sve naše grijehe, 14poništio je optužnicu s popisom naših prekršaja. Ta je optužnica bila protiv nas, ali Bog ju je uklonio pribivši je na križ. 15Razoružao je duhovne vladare i vlasti — pobijedio ih je križem i poveo ih poražene u svojoj pobjedničkoj povorci.
Ljudska pravila
16Zato neka vas nitko ne osuđuje zbog jela i pića, zbog blagdana, proslava mlađaka#2,16 mlađak Za Izraelce je to bio prvi dan mjesečeve mijene, koji su slavili kao poseban dan odmora i štovanja Boga. Vidi Lev 7,16-21. ili šabata. 17Te su stvari bile samo sjena onoga što je trebalo doći; stvarnost je, međutim, u Kristu. 18Neki ljudi uživaju u samoodricanju. Govore o štovanju anđela#2,18 štovanju anđela Ili: »štovanju s anđelima«. i tvrde da su to vidjeli u svojim viđenjima. Ne dopustite da vam takvi uskraćuju pravo na nebesku nagradu, uvjeravajući vas kako na to nemate pravo jer ne činite kao i oni. Oni su bezrazložno napuhani svojom zemaljskom pameću i 19nisu u podložnosti Glavi, Kristu, o kojem ovisi cijelo Tijelo. Zbog Krista su svi dijelovi Tijela međusobno povezani i uzajamno opskrbljivani. Tako Tijelo postaje snažno i raste rastom koji daje Bog.
20Vi ste umrli s Kristom i oslobođeni ste duhovnih sila ovoga svijeta. Zašto se onda ponašate kao da pripadate svijetu? Vi se još držite propisa: 21»Ne dotiči se ovoga! Ne jedi ono!« ili »Ne dodiruj to!« 22Sve to pri upotrebi nestaje.#2,22 Sve … nestaje Misli se na hranu koju je propisano jesti i druge prolazne stvari. Radi se o ljudskim pravilima i učenjima, 23koja su na glasu kao mudrost, ali su tek dio izmišljene religije koja vodi lažnoj poniznosti i kažnjavanju tijela, ali nikako ne pomažu u borbi protiv želja tjelesne naravi.

Biblija: suvremeni hrvatski prijevod (SHP)

@ 2019 Bible League International

Learn More About Biblija: suvremeni hrvatski prijevod