YouVersion Logo
Search Icon

Matej 2

2
Zvezdoslovci iščejo novega kralja
1Jezus se je rodil v Betlehemu, v majhnem mestu v Judeji. Herod je bil takrat kralj. V tem času je prišlo nekaj zvezdoslovcev z vzhoda v Jeruzalem ter poizvedovalo: 2“Kje je novorojeni kralj Judov? Videli smo, da je vzšla njegova zvezda na vzhodu ter smo prišli, da bi mu izkazali čast.” 3Kralj Herod se je vznemiril zaradi tega, pa ne samo on, ampak tudi vsi prebivalci Jeruzalema. 4Sklical je vodilne duhovnike in verske učitelje in jih vprašal: “Kje naj bi se rodil ta novi kralj?” 5Odgovorili so mu: “V knjigi preroka Miheja piše:
6‘Betlehem, nikakor nisi le nepomembno mesto v deželi Judeji.
Iz tebe bo namreč prišel mož,
ki bo vladal mojemu ljudstvu Izraelu.’ ”#2,6 Mihej 5,1.
7Herod je potem skrivaj poklical zvezdoslovce k sebi in jih vprašal, kdaj so prvič videli zvezdo. Nato jih je poslal v Betlehem in jim naročil: 8“Poiščite otroka in mi sporočite, ko ga boste našli. Tudi jaz bom odšel, da mu izkažem čast.” 9Po tem razgovoru so odšli zvezdoslovci v Betlehem. Zgodilo se je nekaj neverjetnega: Zvezda, ki so jo videli na vzhodu, se je spet pojavila. Obstala je nad hišo, kjer je bil otrok. 10Ko so videli zvezdo, jih je prevzela brezmejna radost. 11Vstopili so v hišo, kjer so našli otroka z njegovo materjo Marijo. Pokleknili so pred njim in ga molili. Potem so vzeli darila, ki so jih prinesli s seboj in obdarovali otroka z zlatom, kadilom in miro. 12V sanjah jim je Bog ukazal, naj se ne vrnejo več k Herodu. Zato so izbrali za povratek drugo pot.
Beg v Egipt
13Naslednjo noč se je prikazal Jožefu v sanjah Božji angel, ki mu je dejal: “Brž vstani in beži z otrokom in njegovo materjo v Egipt! Ostanite tam, dokler vas ne pokličem nazaj, kajti Herod hoče umoriti otroka.” 14Jožef je še to noč odpotoval z Marijo in z otrokom v Egipt. 15Tam so ostali do Herodove smrti. Tako se je izpolnila beseda, ki jo je Bog rekel po preroku: “Iz Egipta sem poklical svojega Sina.”#2,15 Ozej 11,1.
Jezusa je treba umoriti
16Herod je bil ves iz sebe od jeze, ko je spoznal, da so ga zvezdoslovci prevarali. Dal je pomoriti vse otroke do dveh let starosti v Betlehemu in okolici. Starost otrok je izračunal na osnovi podatkov, ki jih je dobil od zvezdoslovcev. 17S tem zločinskim pomorom se je izpolnilo, kar je napovedal prerok Jeremija:
18“V mestu Rami se slišijo prestrašeni kriki,
jadikovanju in joku ni konca.
Rahela objokuje svoje otroke
in noče, da bi jo kdo tolažil,
kajti njih več ni.”#2,18 Jeremija 31,15.
Vrnitev iz Egipta
19Ko je Herod umrl, se je spet prikazal Jožefu v Egiptu angel v sanjah in mu rekel: 20“Vstani, vzemi otroka in njegovo mater in vrni se domov v deželo Izrael! Ljudje, ki so hoteli umoriti otroka, so mrtvi.” 21Potem je odšel Jožef z Marijo in otrokom nazaj v Izrael. 22Ko pa je izvedel, da je Arhelaj, Herodov sin, postal kralj v Judeji, se je zbal. Bog mu je v sanjah svetoval, naj gre v pokrajino Galilejo. 23Dospeli so v Nazaret in tu so se nastanili. Tako se je izpolnila prerokova beseda, ki velja za Kristusa: “Imenovali ga bodo Nazarečana!”

Currently Selected:

Matej 2: ZNZ

Highlight

Share

Copy

None

Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in

YouVersion uses cookies to personalize your experience. By using our website, you accept our use of cookies as described in our Privacy Policy