Tidak Ditinggalkan: Menemukan Kebebasan sebagai Anak Lelaki & Anak Perempuan Seorang Bapa yang SempurnaSampel

Hari 5:
Bayangkan majlis barbeku musim panas yang klasik di halaman belakang. Bolehkah anda menghidu bau burger, sosej dan tulang rusuk di atas gril? Mungkin anda akan mengakhiri malam itu dengan gula-gula marshmallow yang dipanggang di atas api.
Sekarang, bayangkan anda mempunyai satu masalah kecil sahaja…anda tidak bergigi! Anda akan terlepas makanan istimewa yang dipanggang kerana anda tidak matang di mana anda memiliki apa yang diperlukan untuk menikmatinya.
Kehidupan rohani kita adalah demikian juga! Kita boleh menjadi tidak berkembang dan terlepas peluang kerana kita tidak menjadi matang.
Allah bukan sahaja menghujani kita dengan berkat Bapa, Dia menjemput kita untuk bertumbuh dengan menjalankan kehidupan kita mengikut teladan-Nya. Dengan identiti dan DNA rohani kita yang baru, kita dipanggil untuk bertumbuh menjadi seperti Bapa syurgawi kita. Seperti yang diungkapkan dalam Efesus 5:1: "Kerana kamu anak-anak Allah yang dikasihi-Nya, kamu mesti berusaha mengikut teladan-Nya."
Kita dijemput dan dipanggil untuk menjadi seperti Bapa kita. Kita memandang-Nya dan melihat bagaimana Dia melakukan perkara – cara Dia bercakap, bergerak, dan menjawab. Kita berjalan mengikut jejak-Nya.
Perkara yang menakjubkan adalah Allah tidak meninggalkan kita bersendirian untuk memikirkan apa yang harus dilakukan; Dia memberikan kita kuasa Roh Kudus-Nya untuk memimpin dan membimbing kita. Sebagai Bapa yang sempurna, Allah melibatkan diri dalam kehidupan kita. Dia berkata kepada anda dan saya, "Biarkan Aku tunjukkan kamu cara melakukannya."
Berikut adalah tiga penanda untuk dipertimbangkan, untuk dijadikan matlamat, semasa kita meniru Dia dan bertumbuh ke arah kematangan rohani.
1. Bangkit (Awaken): menjadi kita yang sepatutnya dan milik Dia yang sepatutnya. Seperti yang dinyatakan lagu penyembahan yang popular, kita bukan hamba lagi…kepada pengabaian, ketakutan, ketidaklayakan, ketidakyakinan, penderaan, ketagihan, kegelisahan, perbandingan, atau kesepian…kita adalah anak Allah!
2. Terima (Accept): implikasi aturan genetik baru kita. Kita membuang dosa dan cara hidup lama dan berlari ke arah perkara baru dan baik yang Allah panggil kita untuk lakukan.
3. Mengamalkan (Adopt): kelakuan dan sifat Allah. Kaji bagaimana Allah bergerak dan bekerja. Menyelami Firman-Nya. Bercakap dengan-Nya. Mengikut jejak-Nya.
Anda telah diambil sebagai anak angkat oleh seorang Bapa yang sempurna dan penyayang—sekarang, pergilah dan menjadi seperti Bapa!
Perihal Pelan

Louie Giglio, Pastor dan Pengasas Passion Movement, berkongsi dalam renungan 5 hari ini untuk memahami sifat Allah dalam cara yang mengubah kehidupan — sebagai seorang Bapa yang sempurna yang ingin anda berjalan secara bebas sebagai anak lelaki atau anak perempuan kesayangan-Nya.
More