Segala Sesuatu yang BaruSampel

All Things New

HARI 5 DARIPADA 5

Ingatlah bahawa Paulus menjelaskan kepada orang Korintus bahawa dia menundakan perjalanannya kerana hati yang ikhlas. 

Keikhlasan adalah sifat yang sudah hilang pada zaman kita, ditutupi manipulasi, menaungi kebenaran, respons pasif-agresif, berbohong, dan kata yang mengangkat pujian. Betapa kayanya tubuh Kristus jika kita bersikap suci dan ikhlas terhadap satu sama lain, dan juga terhadap orang lain di dunia ini? 

Kita mungkin tidak berkata ya dengan penuh azam apabila kita sebenarnya memaksudkan tidak, ataupun mengatakan tidak apabila kita sebenarnya memaksudkan ya, tetapi kita melakukannya dengan kurang ketara. 

Jika kita berhenti di sini, kita mempunyai pengajaran yang betul-betul berguna tentang integriti dan sikap berterus-terang. Namun, Paulus mempunyai lebih banyak lagi untuk kita daripada meningkatkan meter integriti kita sahaja.

Satu perbezaan iman Kristian adalah ia bukan tentang mencapai standard moral semata-mata atau kelihatan seperti orang Kristian yang berkelakuan baik demi menjadi orang yang baik-baik belaka. Paulus sudah menghabiskan sebahagian besar hidupnya dari segi itu, mencapai pendidikan Yahudi yang unggul, menjadi anggota Farisi, dilatih oleh rabbi ulung, dan dengan sempurnanya bersikap menganggap diri sendiri yang betul. Walau bagaimanapun, dia menyedari bahawa semua "kebaikannya" tidak bererti, cumalah sampah (Flp 3:8). 

Dalam pertahanan dirinya tentang tindakannya kepada orang Korintus, hujahnya adalah berpendirian goyah terhadap mereka menentang kepercayaan dasarnya: Allah setia. Dia tidak boleh berbohong. Dia tidak boleh tidak menepati janji-Nya. Dia membuat perjanjian untuk menebus anak-Nya, dan setiap janji yang terangkum dalam itu adalah "ya" dalam Yesus. Yesus merupakan jawapan ya daripada Allah kepada kita untuk kehidupan yang bermakna dan harapan yang diinginkan kita (2 Kor. 1:19-20). Dengan kata lain, "Dia [Yesus] itu jawapan “Ya” daripada Allah, kerana melalui Dia, Allah sudah mengatakan “Ya” kepada semua janji-Nya." Jika Allah tidak mudah berubah-ubah hati dengan ya dan tidak-Nya, demikian juga Paulus. 

Barangkali salah satu sebab kita tidak sentiasa ikhlas atau berterus-terang dalam hubungan kita adalah kita tidak berdasarkan "ya" Kristus. Saya tahu saya bercakap kosong, dan ada kalanya memanipulasikan situasi kerana saya mahu kehidupan saya berjalan seperti yang saya inginkan. Berpegang pada ya atau tidak mungkin mengancam usaha itu. Walau bagaimanapun, apabila saya berupaya mempercayai kesetiaan Allah, sifat-Nya dan pemerintahan-Nya ke atas kehidupan saya, saya tidak perlu bersikap manipulatif atau tidak ikhlas.

Semasa kita menamatkan kajian kita, apakah bahagian yang paling mengecam bagi anda? 

Perihal Pelan

All Things New

Dalam perjalanan menyelidiki kitab 2 Korintus ini, Segala Sesuatu yang Baru meneliti teologi iman Paulus yang penuh bahaya dan cabaran di dunia ini dan panggilan Allah agar kita menjadi berani. Kelly Minter membantu kita memahami bagaimana perjalanan Kristian kelihatan bercanggahan dengan kecenderungan semula jadi kita, tetapi terbukti jauh lebih baik dan abadi. Dalam pelan bacaan lima hari ini, anda akan meneliti isu-isu seperti: bagaimana bertindak terhadap hubungan yang sukar, mengamanahkan Allah dengan reputasi anda, mengasaskan identiti anda pada Kristus, memahami tujuan penderitaan dan peruntukan Allah dalam penderitaan, dan bagaimana kita harus menjadi cahaya injil bagi dunia.

More

Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada LifeWay Women kerana membekalkan pelan ini. Untuk maklumat lanjut, layari: http://www.lifeway.com/allthingsnew