Dimeterai - Bahagian 2Sampel

Dimeterai - Bahagian 2

HARI 3 DARIPADA 7

Hari 3: Meterai dan Jangkauan

Otot-otot lengan kita membantu kita melakukan tugas-tugas kecil seperti menggerakkan jari atau menekan butang. Ia juga membolehkan kita melakukan tindakan yang lebih bermakna seperti berdiri, menghulurkan tangan, dan mencapai sesuatu yang lebih tinggi.

Ruang fizikal yang mengelilingi seseorang selalunya dipanggil ruang peribadi – sepanjang lengan seseorang. Apabila seseorang menghulurkan lengannya ke atas, ke bawah, atau sekeliling, kawasan itu ialah ruang jangkauan mereka – kawasan pengaruh mereka.

Apabila Pengantin Lelaki meminta pengantin perempuan untuk meletakkan tanda-Nya, meterai-Nya, di lengannya, itu bermaksud bahawa segala yang ada dalam jangkauannya mesti menyatakan kemuliaan Tuhan.

Terdapat satu lingkungan mengelilingi kita, dibentuk oleh jejari lengan kita – ini adalah kawasan minimum pemerintahan dan pengaruh kita. Segala sesuatu yang masuk ke dalam ruang peribadi ini boleh dipengaruhi oleh usaha jangkauan kita.

Kawasan pengaruh ini merangkumi ruang fizikal dan orang yang memasuki radius sepanjang lengan kita. Dengan sentuhan, pergerakan tangan kita, atau suara mulut kita – segala sesuatu dalam lingkungan ini boleh dipengaruhi oleh tanda kasih Yesus dalam diri kita.

Dengan meterai api di atas lengan kita, kita boleh melakukan pekerjaan yang Yesus akan lakukan. Tindakan kita menjadi kehendak Yesus untuk kawasan sekeliling kita. Dan sesungguhnya, di mana sahaja kaki kita melangkah, Kerajaan Tuhan berkuasa, dan kawasan itu milik-Nya.

Apa yang anda boleh capai apabila anda menghulurkan lengan anda ke depan, kanan, kiri, ke atas, dan bahkan ke belakang? Kawasan ini adalah tanggungjawab anda supaya anda boleh menjadi bukti bahawa Tuhan wujud. Kawasan pengaruh ini bermula dari tempat anda bangun – rumah, keluarga, pekerjaan, komuniti, malah orang yang anda tidak kenal tetapi memasuki radius lengan anda. Ini semua adalah peluang untuk memperluaskan kasih dan tindakan Yesus melalui diri anda.

Segala yang berada dalam jangkauan lengan kita, baik dari segi panjang mahupun kebolehan, mesti berada di bawah pemilikan eksklusif Raja kerana meterai-Nya ada pada lengan kita.

Yohanes Pembaptis berkata bahawa sesiapa yang menerima khotbahnya tentang pertobatan – kerana Kerajaan Tuhan telah tiba – menegaskan, atau meletakkan meterai bahawa Tuhan itu benar-benar wujud.

Di mana sahaja lengan kita mencapai, meterai kasih yang berapi akan melekat dan menjadi bukti bahawa Tuhan itu nyata. Yesus meminta mereka yang dimeterai pada lengannya untuk menjadi Yesus kepada orang di sekeliling mereka. Dan pekerjaan mereka akan membuat ramai orang memuliakan Tuhan.

Doa Saya:

Tuhan yang dikasihi, tanpa-Mu aku tidak dapat melakukan apa-apa. Engkaulah cahaya yang sejati. Aku sedar bahawa Engkau telah memberikan aku banyak bakat. Aku ingin mempersembahkan semua kurniaan ini untuk kemuliaan-Mu.
Tuhan Yesus, urapilah kerja tanganku agar nama-Mu dikenali.
Roh Kudus, ajarlah aku melakukan segalanya dengan tanda Yesus.
Aku ingin supaya segala pekerjaanku menunjukkan kepada orang sekeliling bahawa Tuhan itu hidup. Dan apabila aku setia dalam perkara kecil, Engkau akan mempercayakan perkara yang lebih besar untuk memperluaskan Kerajaan-Mu.
Dalam nama Yesus, Amin.

Perihal Pelan

Dimeterai - Bahagian 2

Ini adalah bahagian kedua dari siri "Termeterai", diambil dari kedalaman Kidung Agung 8:6. Untuk 7 hari akan datang, kita akan merenungkan meterai Tuhan dalam hidup kita—kasih-Nya yang ganas dan cemburu yang menyala lebih terang daripada api. Jika anda belum melakukannya, mulakan dengan "Dimeterai - Bahagian 1" untuk menempuh perjalanan dari awal. Semasa anda membaca dan mendengar, buka hati anda. Biarkan Firman membasuh anda. Kitab Suci ini bukan sekadar kata-kata—ia adalah suara Tuhan yang hidup, diucapkan atas kamu dengan kasih.

More

Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada i2 Ministries (i2ministries.org) kerana menyediakan pelan ini. Untuk maklumat lanjut, sila lawati: thewadi.org/videos/bahasa-indonesia