YouVersion Logo
تلاش

Матеј 1

1
Потеклото на Христа, зачнувањето, името и раѓањето.
1Книга за родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов.
2Авраам го роди Исака, Исак го роди Јакова, а Јаков го роди Јуда и браќата негови;
3Јуда го роди Фареса и Зара од Тамар; Фарес го роди Есрома, а Есром го роди Арама;
4Арам го роди Аминадава; Аминадав го роди Наасона, а Наасон го роди Салмона;
5Салмон го роди Вооза со Раав; Вооз го роди Овида со Рут, а Овид го роди Јесеја;
6Јесеј го роди цар Давида, а цар Давид со поранешната Уриева жена го роди Соломона;
7Соломон го роди Ровоама; Ровоам го роди Авија, а Авија го роди Аса;
8Аса го роди Јосафата; Јосафат го роди Јорама, а Јорам го роди Озија;
9Озија го роди Јоатама; Јоатам го роди Ахаза, а Ахаз го роди Езекија;
10Езекија го роди Манасија; Манасија го роди Амона, а Амон го роди Јосија;
11Јосија го роди Јоакима; Јоаким го роди Јехонија и браќата негови за време преселувањето во Вавилон.
12А по Вавилонското преселување Јехонија го роди Салатиила, а Салатиил го роди Зоровавела;
13Зоровавел го роди Авиуда; Авиуд го роди Елијакима, а Елијаким го роди Азора;
14Азор го роди Садока; Садок го роди Ахима, а Ахим го роди Елиуда;
15Елиуд го роди Елеазара; Елеазар го роди Матана, а Матан го роди Јакова;
16Јаков го роди Јосифа, мажот на Марија, од која се роди Исус, наречен Христос.
17И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет; и од Давида до Вавилонското преселување се четиринаесет родови; а и од преселувањето Вавилонско до Христа – родови четиринаесет.
18А раѓањето на Исуса Христа стана вака: по свршувачката на мајка Му Марија за Јосифа, уште пред да се состанат, се виде дека е тешка од Светиот Дух.
19А Јосиф, нејзиниот маж, бидејќи праведен, не сакаше да ја посрами и намисли тајно да ја отпушти.
20Но, штом помисли така, ангел Господов му се јави насон и рече: »Јосифе, син Давидов, не бој се да ја примиш Марија, жената своја, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух;
21Таа ќе роди Син и ќе Му ставиш име Исус, зашто Он ќе го спаси народот Свој од неговите гревови.«
22А сето тоа стана за да се исполни кажаното од Господа преку пророкот, кој вели:
23И ете, девица ќе зачне во утробата своја и ќе роди Син, и ќе го наречат Емануил – што значи: со нас е Бог!
24Штом се разбуди Јосиф од сонот, направи така како што му беше заповедал ангелот Господов и ја прими жената своја.
25И не се доближи до неа, додека таа не Го роди својот првороден Син и Го нарече Исус.

موجودہ انتخاب:

Матеј 1: MK1990

سرخی

شئیر

کاپی

None

کیا آپ جاہتے ہیں کہ آپ کی سرکیاں آپ کی devices پر محفوظ ہوں؟ Sign up or sign in

YouVersion آپ کے تجربے کو ذاتی بنانے کے لیے کوکیز کا استعمال کرتا ہے۔ ہماری ویب سائٹ کا استعمال کرتے ہوئے، آپ ہماری کوکیز کے استعمال کو قبول کرتے ہیں جیسا کہ ہماری رازداری کی پالیسیمیں بیان کیا گیا ہے۔