YouVersion Logo
Search Icon

Matej 1

1
Isusovo porijeklo
(Lk 3,23b-38)
1Ovo je obiteljsko stablo Isusa Krista. On potječe iz Davidove obitelji, a David potječe iz Abrahamove obitelji.
2Abraham je bio Izakov otac. Izak je bio Jakovljev otac. Jakov je bio otac Jude i njegove braće. 3Juda je bio otac Faresa i Zare, a njihova je majka bila Tamara. Fares je bio Esromov otac. Esrom je bio Aramov otac. 4Aram je bio Aminadabov otac. Aminadab je bio Naasonov otac. Naason je bio Salmonov otac. 5Salmon je bio Boazov otac. Boazova je majka bila Rahaba. Boaz je bio Obedov otac, a Obedova je majka bila Ruta. Obed je bio Jišajev otac. 6Jišaj je bio otac kralja Davida. David je bio Salomonov otac, a Salomonova je majka bila Urijina žena.
7Salomon je bio Roboamov otac. Roboam je bio Abijin otac. Abija je bio Asin otac. 8Asa je bio Jozafatov otac. Jozafat je bio Joramov otac. Joram je bio Ozijin otac. 9Ozija je bio Joatamov otac. Joatam je bio Ahazov otac. Ahaz je bio Ezekijin otac. 10Ezekija je bio Manasijin otac. Manasija je bio Amonov otac. Amon je bio Jozijin otac. 11Jozija je bio otac Jehonije i njegove braće. Bilo je to u vrijeme kad je izraelski narod bio odveden u Babilon.
12Nakon progonstva u Babilonu: Jehonija je bio Salatielov otac. Salatiel je bio Zerubabelov otac. 13Zerubabel je bio Abijudov otac. Abijud je bio Elijakimov otac. Elijakim je bio Azorov otac. 14Azor je bio Sadokov otac. Sadok je bio Ahimov otac. Ahim je bio Elijudov otac. 15Elijud je bio Eleazarov otac. Eleazar je bio Matanov otac. Matan je bio Jakovljev otac. 16Jakov je bio otac Josipa, muža Marije, koja je rodila Isusa koji se zove Krist.
17Dakle, bilo je ukupno četrnaest naraštaja od Abrahama do Davida. I četrnaest naraštaja od Davida do progonstva u Babilon. I četrnaest naraštaja od progonstva u Babilon do Krista.
Rođenje Isusa Krista
(Lk 2,1-7)
18Rođenje Isusa Krista dogodilo se ovako: njegova je majka Marija bila zaručena s Josipom, ali prije nego što su se vjenčali, otkrilo se da je Marija zatrudnjela po Svetom Duhu. 19Njezin je muž Josip bio dobar čovjek i nije ju želio izložiti javnoj sramoti pa je odlučio tajno raskinuti zaruke.
20No dok je o tome razmišljao, u snu mu se pojavio Gospodinov anđeo i rekao mu: »Josipe, Davidov sine#1,20 Davidov sin Josip potječe iz loze Davida, Bogom odabranog izraelskoga kralja, koji je vladao oko tisuću godina prije Krista., ne boj se uzeti Mariju za ženu jer ono što je u njoj, začeto je po Svetom Duhu. 21Ona će roditi sina, a ti ga nazovi Isus#1,21 Isus Ime Isus znači »Jahve (BOG) je spasenje«., jer će spasiti svoj narod od njegovih grijeha.«
22Sve se to dogodilo da bi se ispunilo što je Gospodin rekao po proroku:
23»Evo, djevica će zatrudnjeti i roditi sina.
Dat će mu ime Emanuel,#1,23 Citat iz Iz 7,14.
što znači ‘Bog je s nama’.«
24Kad se Josip probudio, učinio je kako mu je zapovjedio Gospodinov anđeo. Uzeo je Mariju i odveo je svojoj kući da mu bude žena. 25Ali nije živio s njom, kao što bi muž živio sa ženom, dok nije rodila sina kojemu je dao ime Isus.

Currently Selected:

Matej 1: SHP

Highlight

Share

Copy

None

Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in

YouVersion uses cookies to personalize your experience. By using our website, you accept our use of cookies as described in our Privacy Policy