Parallel

Матеј 6

6
ГЛАВА 6
(Зачало 16)
1Гледајте#Сабота сиропусна: Рече Господ: Гледајте да не ја покажувате вашата праведност пред луѓето, за да ве видат; инаку, нема да имате награда од вашиот Отец Кој е на небесата.
2И така, кога правиш милостина, не разгласувај, како што прават лицемерите по синагогите и улиците, за да ги фалат луѓето. Навистина ви велам, тие ја добиваат својата награда.
3А ти кога правиш милостина, да не знае твојата лева рака што прави десната,
4за да биде твојата милостина тајна; и тогаш, твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно.
5И кога се молиш, не бидикако лицемерите, кои сакаат да стојат по синагогите и раскрсниците за да се молат и да се покажуваат пред луѓето. Навистина ви велам дека тие веќе ја добиваат својата награда.
6А ти, кога се молиш, влези во својата скришна соба и откако ќе ја затвориш вратата своја, помоли Му се на твојот Отец, Кој е во тајност, и Твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно.
7Кога се молите, не говорете многу како незнабошците, зашто тие мислат дека во своето многуговорење ќе бидат услишани;
8вие, пак, немојте да бидете како нив, оти вашиот Отец знае од што имате потреба уште пред да сте Го помолиле.
9Туку молете се вака: Оче наш, Кој си на небесата, да се свети името Твое;
10да дојде царството Твое; да биде волјата Твоја, како на небото, така и на земјата;
11лебот наш насушен дај ни го денес;
12и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должници;
13и не воведи нѐ во искушение, но избави нѐ од лукавиот, зашто Твое е царството, и силата, и славата во вековите. Амин.
Крај на саботата
(Зачало 17)
14Бидејќи, ако#Недела сиропусна: Рече Господ: Ако им ги простите на луѓето грешките нивни и вам ќе ви ги прости вашиот Отец небесен;
15ако ли не им ги простите грешкитена луѓето и вашиот Отец нема да ви ги прости вашите.
16Кога постите, не бидете жалосни како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека постат. Навистина ви велам оти тие си ја добиваат својата награда.
17А ти, кога постиш, помажи ја главата своја и измиј го лицето свое,
18па да се покажеш дека постиш не пред луѓето, туку пред твојот Отец, Кој е во тајност; и твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно.
19Не собирајте богатства на земјата, каде што ги јаде молецот и 'рѓата, и каде што крадците ги поткопуваат и крадат;
20но, собирајте си богатства на небото, каде што ниту молец, ниту 'рѓа ги јаде, и каде што крадци не ги поткопуваат, ниту крадат;
21зашто, каде што е богатството ваше, таму ќе биде и срцето ваше.
Крај на сиропусната недела
(Зачало 18)
22Светило#Недела трета по Педесетница: Рече Господ: Светило за телото е окото. Затоа, ако твоето око биде чисто и целото твое тело ќе биде светло;
23ако, пак, твоето око биде лошо, сето тело ќе ти биде темно. И така, ако светлината што е во тебе е темнина, тогаш каква ли ќе е темнината?
24Никој не може да им слугува на двајца господари: или едниот ќе го засака, а другиот ќе го намрази; или кон едниот ќе се приврзе, а другиот ќе го презре. Не можете да служите на Бога и на Мамона.
25Затоа ви велам: немојте да се грижите за вашата душа, што ќе јадете или што ќе пиете; ниту за вашето тело, во што ќе се облечете. Зар не чини душата повеќе од храната, и телото – од облеката?
26Погледајте ги птиците небески; дека ни сејат, ни жнеат, ниту во амбар собираат; и вашиот Отец небесен ги храни. Зар не сте вие многу поскапи од нив?
27А кој од вас, грижејќи се, може на својот раст да му придодаде макар еден лакот?
28И за облеката, зошто се гриж ите? Погледајте ги полските кринови како растат: не се трудат, ниту предат;
29но ви велам, дека ни Соломон, во целата своја слава, не се облече така, како еден од нив;
30и, ако полската трева, што денеска постои, а утре во оган се фрла, Бог така ја облекува, колку ли повеќе вас, маловерни!
(Зачало 19)
31Па затоа, не грижете се#Понеделник од втората седмица по Педесетница: Рече Господ: Не грижете се и не говорете: што да јадеме или што да пиеме, или во што да се облечеме?
32Зашто, сето тоа го бараат незнабошците; вашиот Отец небесен знае дека од сето ова имате потреба.
33Но, барајте го најнапред царството Божјо и Неговата правда, и сето ова ќе ви се придаде.
Крај на неделата
34И така, немојте да се грижите за утре, зашто утрешниот ден ќе се грижи за своето; на секој ден доста му е неговото зло.
Изостави на понеделникот