Parallel

Матеј 28

28
Исусовото воскресение. Воскреснатиот Исус им се јавува на учениците. Заповед за крштавањето на сите народи.
1Кога измина саботата, на осамнување во првиот ден на седмицата, дојдоа Марија Магдалина и другата Марија да го видат гробот.
2И ете, стана голем потрес: ангел Господов слезе од небото, пристапи, го отстрани каменот од гробната врата и седна на него;
3лицето му беше како молња, а алиштата – бели како снег;
4а стражарите, уплашени од него, трепереа и беа како мртви.
5Ангелот се обрна кон жените и им рече: »Не бојте се; знам дека Го барате Исуса распнатиот;
6не е овде, воскресна, како што беше рекол; дојдете и видете го местото, каде што лежел Господ,
7па отидете бргу и кажете им на учениците Негови, дека Он воскресна од мртвите. И ете, ќе отиде пред вас во Галилеја; таму ќе Го видите. Ете, ви кажав.«
8И како излегоа брзо од гробот, тие со страв и голема радост отрчаа да им соопштат на учениците Негови.
9Кога одеа да им јават на Неговите ученици, Исус ги пресретна и рече: »Радувајте се!« А тие се приближија, ги опфатија нозете Негови и Му се поклонија.
10Тогаш Исус им кажа: »Не бојте се; одете и соопштете им на браќата Мои, да отидат во Галилеја, и таму ќе Ме видат.«
11Кога одеа тие, ете, некои од стражарите, влегувајќи в град, им кажаа на првосвештениците за сето она што беше станало.
12И тие, кога се собраа со старешините и направија совет, им дадоа многу пари на војниците,
13велејќи: »Кажете, дека учениците Негови дојдоа и Го украдоа, кога ние спиевме;
14и, ако за тоа чуе управникот, ние ќе го смириме и ќе направиме и вам ништо да не ви се случи.«
15А тие ги зедоа парите и направија, како што беа научени. И тој глас се пренесува меѓу Јудејците и до денес.
16А единаесетте ученици отидоа во Галилеја, во гората, каде што им беше заповедал Исус;
17па, штом Го видоа, Му се поклонија; а некои се сомневаа.
18А Исус, кога се приближи, проговори и рече: »Ми се даде секаква власт на небото и на земјата.
19Одете и научете ги сите народи, крштавајќи ги во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух,
20и учејќи ги да пазат сѐ што сум ви заповедал; и ете, Јас сум со вас преку сите дни до свршетокот на светот. Амин!«