YouVersion Logo
تلاش

Матеј 1

1
ГЛАВА 1
(Зачало 1)
1Книга#Недела пред Рождество Христово – на св. Отци: Книга за родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов.
2Авраам го роди Исаака; Исаак го роди Јакова, а Јаков го роди Јуда и браќа му;
3Јуда ги роди Фареса и Зара од Тамара; Фарес го роди Есрома, а Есром го роди Арама;
4Арам го роди Аминадава; Аминадав го роди Наасона, а Наасон го роди Салмона;
5Салмон го роди Вооза од Раав; Вооз го роди Овида со Рут, а Овид го роди Јесеја;
6Јесеј го роди царот Давида, а царот Давид го роди Соломона, од Уриевата жена;
7Соломон го роди Ровоама; Ровоам го роди Авија, а Авија го роди Аса;
8Аса го роди Јосафата; Јосафат го роди Јорама, а Јорам го роди Озија;
9Озија го роди Јоатама; Јоатам го роди Ахаза, а Ахаз го роди Езекија;
10Езекија го роди Манасија; Манасија го роди Амона, а Амон го роди Јосија;
11Јосија го роди Јоакима; Јоаким го роди Јехонија и браќа му – при преселувањето вавилонско.
12А по вавилонското преселување, Јехонија го роди Салатиила, а Салатиил го роди Зоровавела;
13Зоровавел го роди Авиуда; Авиуд го роди Елиакима, а Елиаким го роди Азора;
14Азор го роди Садока; Садок го роди Ахима, а Ахим го роди Елиуда;
15Елиуд го роди Елиазара; Елиазар го роди Матана, а Матан го роди Јакова;
16Јаков го роди Јосифа, мажот на Марија, од која се роди Исус, наречен Христос.
17И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет; и од Давида до вавилонското преселување се четиринаесет родови; и од преселувањето вавилонско до Христа се четиринаесет родови.
(Зачало 2)
18Араѓањето#На утрената на Рождество Христово: А раѓањето Ова и на првиот час спроти Рождество Христово. на Исуса Христа стана вака: по свршувачката на мајка Му Марија за Јосифа, уште пред да заживеат, се виде дека зачнала од Светиот Дух.
19А Јосиф, нејзиниот маж, бидејќи праведен, не сакаше да ја посрами и намисли тајно да ја отпушти.
20Но, штом помисли така, ете, ангел Господов му се јави насон, велејќи: Јосифе, сине Давидов, не плаши се да ја примиш Марија, жената своја, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух;
21Таа ќе роди Син и ќе Му ставиш име Исус, зашто Тој ќе го спаси Својот народ од неговите гревови.
22А сето ова стана за да се исполни кажаното од Господа преку пророкот, кој вели:
23„Ете, девица ќе зачне во утробата своја и ќе роди Син, и ќе Го наречат Емануил, што значи: со нас е Бог“.
24Штом се разбуди Јосиф од сон, направи така како што му заповеда ангелот Господов и ја прими жената своја.
25И не се доближи до неа додека таа не Го роди својот првороден Син и Го нарече Исус.
Крај на неделата, на утрената и на првиот час

موجودہ انتخاب:

Матеј 1: MK2008

سرخی

شئیر

کاپی

None

کیا آپ جاہتے ہیں کہ آپ کی سرکیاں آپ کی devices پر محفوظ ہوں؟ Sign up or sign in

YouVersion آپ کے تجربے کو ذاتی بنانے کے لیے کوکیز کا استعمال کرتا ہے۔ ہماری ویب سائٹ کا استعمال کرتے ہوئے، آپ ہماری کوکیز کے استعمال کو قبول کرتے ہیں جیسا کہ ہماری رازداری کی پالیسیمیں بیان کیا گیا ہے۔