Terug naar Eden

Day 1 of 5 • This day’s reading

Devotional

NEUSGATEN

Ik weet niet of je eens geprobeerd hebt om iemand in de neusgaten te blazen. Dat zou best apart zijn toch?! We lezen dat God dit deed bij Adam. Ik heb iets gedaan wat er erg op lijkt. Ik zal het even toelichten voordat je me voor gek verklaart. Toen ons eerste dochtertje geboren werd keek ik soms uren naar haar. Alles wat ik zag was haar perfecte gezichtje, alles wat ik hoorde was het ritme van haar adem door haar schattige neusje. Als nieuwe mama kreeg ik ineens een verlangen dat ik toen best raar vond, maar later leerde ik dat meer ouders dit verlangen herkennen: ik wilde haar adem inademen. Ik bracht haar gezichtje heel dicht bij het mijne, voelde haar adem tegen mijn wang aan en ik ademde haar adem in met een diepe teug.

Zo dichtbij dat ‘dichtbij’ een understatement wordt. Eén. Verweven met elkaar.

God had zijn adem ook óver de mens kunnen blazen maar het feit dat dit in de neusgaten gedaan werd zegt iets over hoe dichtbij Hij kwam. Hoe liefdevol en intiem dit moment was. Ik zie het zo voor me hoe Hij met zijn Vaderhanden Adams hoofd vastpakt om vervolgens zijn levensadem in de door Hem zojuist geschapen neusgaten te blazen. Over één-zijn gesproken. Zo kwam Adam tot leven. JAHWEH had allerlei manieren kunnen kiezen om de mens te maken. Dat Hij koos voor deze intieme manier zegt zoveel over Hem!

De God van de Bijbel is liefdevol en verlangt naar intimiteit. Dit is hoe de Vader met jou wil omgaan! Jij bent één met Hem, in de hemelse gewesten gezet ín Jezus Christus (Efeze 2:6). Bid vandaag, aan het begin van dit leesplan, de volgende woorden en open je hart voor Hem:

Lieve Vader,
Breng mij terug naar de start
breng mij terug naar waar Uw hart
met het mijne is verweven.
Breng mij terug naar Eden.

Waar U mij maakte uit stof
en de adem uit Uw mond
mij leven heeft gegeven.
Breng mij terug naar Eden.

Amen.