YouVersion Logo
Search Icon

Lukas 24

24
Jesus uppstår från de döda
1Mycket tidigt på söndagsmorgonen, medan solen höll på att gå upp, gick kvinnorna till graven med oljan som de hade gjort i ordning. 2Där fick de se att stenen som hade täckt öppningen var bortrullad, 3och när de gick in i graven kunde de inte hitta Herren Jesus kropp.
4Kvinnorna stod där helt förvirrade och visste inte vad de skulle tro. Då visade sig plötsligt två män i skinande vita kläder för dem. 5frågade dem: "Varför letar ni bland de döda efter honom som lever? 6Han är inte här. Han har blivit levande igen. Kommer ni inte ihåg vad han sa till er då han fortfarande var i Galileen: 7att han, Människosonen#"Människoson" är ett hebreiskt sätt att säga "av människa". Det var en titel på Messias, den utlovade kungen, hämtad från Daniel 7:13-14., måste överlämnas till onda människor och avrättas på ett kors, men att han på den tredje#I grekiskan, och på många andra språk, räknar man den dag något inträffar som dag nummer ett. Jesus dog på en fredag och uppstod på söndagen. dagen skulle uppstå från de döda igen?"
8Då kom de ihåg att Jesus hade sagt detta, 9och de skyndade iväg för att berätta för Jesus elva närmaste efterföljare och för alla de andra vad som hade hänt. 10Kvinnorna som gått till graven var Maria från Magdala, och Johanna och Maria, Jakobs mamma, och flera andra. Alla berättade de samma sak för de elva som Jesus hade utsett till sina sändebud#Kallas också apostlar., 11men männen tyckte det lät som tomt prat och trodde inte på det.
12Men Petrus sprang i alla fall iväg till graven för att se efter, och när han böjde sig ned och tittade in såg han inget annat än linnesvepningen. Och han gick därifrån förundrad över det som hade hänt.
Två av Jesus efterföljare på väg till Emmaus
13Samma dag var två av Jesus efterföljare på väg till byn Emmaus, som ligger drygt en mil från Jerusalem. 14De gick och samtalade med varandra om allt som hade hänt de senaste dagarna. 15Och plötsligt, medan de gick där och pratade, kom Jesus själv och började gå bredvid dem. 16Men fast de såg honom var det något som hindrade dem från att känna igen honom.
17Då stannade de och tittade på honom med sorg i blicken, 18och en av dem, som hette Kleopas, svarade: "Du måste vara den ende som har varit i Jerusalem och inte har hört vad som hänt där de senaste dagarna."
19"Det här med Jesus från Nasaret", sa de. "Han var en profet som var fantastisk på att framföra Guds budskap. Och han gjorde stora under genom Guds kraft och var högt älskad av både Gud och människor. 20Men översteprästerna och medlemmarna i det judiska rådet#Det judiska rådet hade cirka 70 medlemmar, och bestod av alla de religiösa och politiska ledarna i Israel. Rådet fungerade under den romerska ockupationen som domstol, men hade också rätt att besluta i vissa politiska frågor. arresterade honom och överlämnade honom till romarna, som dömde honom till döden och spikade fast honom på ett kors. 21Idag är det tredje dagen#I grekiskan, och på många andra språk, räknar man den dag något inträffar som dag nummer ett. Jesus dog på en fredag och uppstod på söndagen. sedan allt detta hände, 22och nu är vi helt uppskakade. Några av kvinnorna i vår grupp gick nämligen ut till graven tidigt i morse, 23och när de kom tillbaka berättade de att Jesus kropp inte längre fanns där. De hade sett änglar, som sa till dem att han lever! 24Några i gruppen rusade därför dit för att se efter, och faktum är att kroppen var borta, precis som kvinnorna hade sagt. Men Jesus såg de inte."
25Då sa Jesus till dem: "Tänk vad lite ni förstår! Och hur svårt ni har för att tro på det som Gud har förutsagt genom profeterna#Profeternas budskap finns nedskrivna i Bibelns första del, den som kallas Gamla testamentet.. 26Har han inte förklarat att Messias, den utlovade kungen, måste gå igenom detta lidande och efter det bli ärad och upphöjd?" 27Sedan citerade han stycke efter stycke ur det som Moses och alla profeterna skrivit,#Moses lag och profeternas bok är två av delarna i den judiska Skriften, dvs Bibelns första del, den som kallas Gamla testamentet. Den tredje delen är psalmerna. och förklarade vad Gud sagt om honom i alla böckerna i Skriften#"Skriften" för judarna är Bibelns första del, den som kallas Gamla testamentet..
28Vid det laget var de nästan framme i byn Emmaus, och det såg ut som om Jesus tänkte gå vidare. 29Men de hejdade honom och bad ivrigt: "Stanna här hos oss över natten. Det börjar ju redan bli mörkt." Så Jesus följde med dem hem. 30När de sedan slagit sig ner för att äta, tog han brödet och tackade Gud för det, bröt det i bitar och räckte det till dem. 31Då plötsligt öppnades deras ögon och de kände igen honom. Men i samma stund var han försvunnen.
32De sa till varandra: "Visst kändes det som en eld som brann inom oss när han talade med oss på vägen och förklarade Skriften för oss?" 33Och utan att förlora någon tid skyndade de tillbaka till Jerusalem, där Jesus elva närmaste efterföljare och de andra som följde honom var samlade. 34Dessa tog emot dem med orden: "Herren har verkligen uppstått! Han har visat sig för Petrus!"
35Då berättade de två efterföljarna från Emmaus hur Jesus hade visat sig för dem på vägen, och hur de hade känt igen honom då han bröt brödet.
Jesus visar sig för sina efterföljare
36Medan de fortfarande höll på att berätta stod Jesus plötsligt där mitt ibland dem och sa: "Frid över er alla." 37Men de blev fruktansvärt rädda allihop, och trodde att det var ett spöke.
38"Varför är ni rädda?" frågade Jesus. "Varför tvivlar ni på att det är jag? 39Se på mina händer och mina fötter! Ni kan själva se att det är jag. Känn på mig! Om jag var en ande så skulle jag ju inte ha någon kropp." 40Och medan han talade visade han dem sina händer och fötter. 41Men fortfarande stod de där tvivlande, fyllda av både glädje och förvåning. Då frågade han dem: "Har ni något att äta?" 42Och de gav honom en bit stekt fisk, 43som han åt medan de såg på.
44Sedan sa han till sina efterföljare: "Kommer ni inte ihåg att jag förklarade medan jag fortfarande var hos er, att allt som Gud förutsagt om mig i Skriften, både i Moses lag, hos profeterna och i psalmerna,#Moses lag, profeternas bok och psalmerna är de tre delarna i den judiska Skriften, dvs Bibelns första del, den som kallas Gamla testamentet. måste bli verklighet?" 45-46Sedan hjälpte han dem att förstå Skriften. Han sa: "Detta är vad Gud har förutsagt: 'Messias, den utlovade kungen, ska lida och dö och sedan bli levande igen på den tredje#I grekiskan, och på många andra språk, räknar man den dag något inträffar som dag nummer ett. Jesus dog på en fredag och uppstod på söndagen. dagen. 47Och genom att han tar människornas straff, ska var och en som ångrar sin synd och tror på honom få förlåtelse. Detta erbjudande ska spridas till alla folk, med början i Jerusalem.'
48Ni ska berätta för andra om allt detta. 49Och jag ska sända Guds Ande till er, precis som min Far i himlen lovade. Men stanna här i Jerusalem tills Anden kommer och fyller er med kraft från Gud."
Jesus far upp till himlen
50Sedan tog Jesus med sig sina efterföljare ut ur staden och bort mot byn Betania, och där sträckte han upp händerna mot himlen och bad Gud att ge dem allt gott. 51Och medan han bad för dem, lämnade han dem och togs upp till himlen. 52Jesus efterföljare föll då ner och tillbad honom och återvände sedan till Jerusalem fyllda av en stor glädje. 53Och de var ständigt i templet och hyllade Gud.

Currently Selected:

Lukas 24: BSV

Highlight

Share

Copy

None

Want to have your highlights saved across all your devices? Sign up or sign in

YouVersion uses cookies to personalize your experience. By using our website, you accept our use of cookies as described in our Privacy Policy