Exodul 39
EDCR

Exodul 39

39
Veșmintele preoțești
1Din materialul violet, purpuriu și stacojiu, s‑au făcut veșmintele#Ex. 31:10; 35:19. pentru slujirea în Sfântul Lăcaș și veșminte sfinte pentru Aaron, după cum#Ex. 28:4. îi poruncise DOMNUL lui Moise.
2Au făcut efodul#Ex. 28:6. din aur, din material violet, purpuriu și stacojiu și din in subțire împletit. 3Au bătut cu ciocanul niște plăci de aur și le‑au tăiat în fire subțiri, pe care le‑au țesut în materialul violet, purpuriu și stacojiu și în inul subțire; era lucrat cu măiestrie. 4I‑au făcut niște umerare prinse de el la cele două capete. 5Brâul efodului era prins pe el și era o lucrare de același fel; era din aur, din material violet, purpuriu și stacojiu și din in subțire împletit, după cum îi poruncise lui Moise DOMNUL.
6Au pregătit pietrele#Ex. 28:9. de onix, le‑au prins în filigran de aur și au gravat pe ele numele fiilor lui Israel, cum se gravează sigiliile. 7Le‑au pus pe umerarele efodului ca pietre de aducere aminte#Ex. 28:12. pentru fiii lui Israel, după cum îi poruncise lui Moise DOMNUL.
Pieptarul
8Au făcut#Ex. 28:15. apoi pieptarul, lucrat cu măiestrie, din aceeași lucrătură ca efodul: din aur, din material violet, purpuriu și stacojiu și din in subțire împletit. 9Era pătrat. Pieptarul l‑au făcut îndoit: lungimea lui era de o palmă, iar lățimea – de o palmă, când era îndoit. 10Au țintuit pe el patru rânduri#Ex. 28:17. de pietre: în primul șir – sardonix, topaz și smarald; 11în al doilea șir – granat, safir și beril; 12în al treilea șir – hiacint, agat și ametist; 13iar în al patrulea șir: crisolit, onix și iaspis. Pietrele acestea erau ferecate cu legături de aur în ferecăturile lor. 14Erau douăsprezece pietre cu numele fiilor lui Israel. Erau gravate ca niște sigilii, fiecare cu numele uneia din cele douăsprezece seminții. 15Pe pieptar au făcut niște lănțișoare din aur curat, împletite ca lucrătura funiilor. 16Au făcut două ferecături din aur și două verigi din aur și au pus cele două verigi la cele două capete ale pieptarului. 17Apoi au trecut cele două lănțișoare de aur împletite prin cele două verigi de la cele două capete ale pieptarului, 18iar pe celelalte două capete ale celor două lănțișoare le‑au prins de cele două ferecături și le‑au pus pe umerarele efodului, în partea de dinainte. 19Au mai făcut două verigi din aur, pe care le‑au pus la celelalte două capete de jos ale pieptarului, pe marginea de dinăuntru, care este îndreptată spre efod. 20Apoi au făcut alte două verigi din aur, pe care le‑au pus la cele două umerare ale efodului, în partea de jos a lor, în fața lui, aproape de cusătura lui, deasupra brâului efodului. 21Au legat pieptarul cu verigile lui de verigile efodului cu o sfoară din material violet, ca să stea deasupra brâului efodului și să nu se miște de pe efod, după cum îi poruncise lui Moise DOMNUL.
Mantia efodului
22Au făcut#Ex. 28:31. mantia efodului din material violet, țesută toată cu meșteșug. 23În partea de sus a mantiei, la mijlocul ei, avea o deschizătură ca de cămașă, cu o margine de jur împrejurul deschizăturii, ca să nu se rupă. 24Pe poalele mantiei au făcut niște rodii de culoare violet, purpuriu și stacojiu și din in subțire împletit; 25au făcut și niște clopoței#Ex. 28:33. de aur curat, și clopoțeii i‑au pus între rodii, de jur împrejurul mantiei: 26era câte un clopoțel și o rodie, un clopoțel și o rodie pe toată marginea dimprejurul mantiei, pentru slujire, după cum îi poruncise lui Moise DOMNUL.
Tunicile și diadema de aur
27Au făcut#Ex. 28:39,40. și tunicile din in subțire, țesute cu măiestrie, pentru Aaron și fiii lui, 28turbanul#Ex. 28:4,39. Ez. 44:18. din in subțire și scufiile din in subțire, izmenele#Ex. 28:42. din in subțire împletit, 29brâul#Ex. 28:39. din in subțire împletit, lucrare brodată și de culoare violet, purpuriu și stacojiu, după cum îi poruncise lui Moise DOMNUL.
30Au făcut apoi și diadema coroanei sfinte din aur curat, și au gravat pe ea, cum s‑ar grava pe un sigiliu: „Sfânt DOMNULUI”. 31Au legat‑o cu o sfoară violet, ca să o pună deasupra pe turban, după cum îi poruncise lui Moise DOMNUL.
Încheierea lucrării
32Astfel au fost terminate toate lucrările Lăcașului, ale Cortului Întâlnirii. Fiii lui Israel au făcut în totul#Ex. 39:42,43. Ex. 25:40. după cum îi poruncise lui Moise DOMNUL: așa au făcut. 33Au adus Lăcașul la Moise: Cortul și toate uneltele lui, cârligele, scândurile, drugii, stâlpii și tălpile, 34învelitoarea din piei de berbec vopsite în roșu, învelitoarea din piei alese și catapeteasma, 35Chivotul Mărturiei și drugii lui, Capacul Ispășirii, 36masa cu toate uneltele ei și pâinile pentru înfățișare, 37sfeșnicul din aur curat, candelele lui așezate în rând și toate uneltele lui, untdelemnul pentru luminat, 38altarul din aur, untdelemnul pentru ungere, tămâia înmiresmată, perdeaua de la ușa Cortului, 39altarul din aramă cu grătarul lui din aramă, drugii lui și toate uneltele lui, ligheanul cu temelia lui, 40cortinele curții, stâlpii ei și tălpile lor, perdeaua de la poarta curții, funiile ei, țărușii ei și toate uneltele pentru slujba Lăcașului, a Cortului Întâlnirii, 41veșmintele țesute pentru slujirea în Sfântul Lăcaș, veșmintele sfinte pentru preotul Aaron și veșmintele fiilor lui pentru slujbele preoțești. 42Fiii lui Israel au făcut#Ex. 35:10. toate aceste lucrări așa cum îi poruncise lui Moise DOMNUL. 43Moise s‑a uitat la toate lucrările, și iată că le făcuseră așa cum poruncise DOMNUL: întocmai le‑au făcut. Și Moise i‑a binecuvântat#Lev. 9:22,23. Num. 6:23. Ios. 22:6. 2Sam. 6:18. 1Rg. 8:14. 2Cr. 30:27..

Copyrightul pentru Ediția Dumitru Cornilescu Revizuită (EDCR) © 2022 aparține British and Foreign Bible Society / Societății Biblice pentru Răspândirea Bibliei în Anglia și Străinătate și Societății Biblice Interconfesionale din România.


Learn More About Ediția Dumitru Cornilescu revizuită 2022

Encouraging and challenging you to seek intimacy with God every day.


YouVersion uses cookies to personalize your experience. By using our website, you accept our use of cookies as described in our Privacy Policy.