Parallel
4
1Заклињем те пред Богом и Христом Исусом — који ће судити и живима и мртвима — и његовим Доласком#Доласком 4,1 Или: Појавом. и његовим Царством:2проповедај Реч, спреман и у време и у невреме, уверавај, прекоревај, бодри, са свом стрпљивошћу и поуком.3Јер, доћи ће време када људи неће подносити исправно#исправно 4,3 Дословно: здраво. учење, него ће у складу са својим пожудама себи нагомилавати учитеље да им говоре оно што прија њиховим ушима,4па ће уши окренути од истине и приклонити се измишљотинама.5А ти у свему буди трезвен, злопати се, изврши дело еванђелисте, доврши своју службу.
6Јер, ја се већ изливам као леваница и стигло је време мога одласка.7Добар бој сам био, трку завршио, веру сачувао.8Сада ми је припремљен венац праведности, који ће ми онога Дана предати Господ, праведни Судија. И не само мени него и свима који су с љубављу чекали да се он појави.
Завршне поруке и поздрави
9Потруди се да што пре дођеш к мени.10Јер, Димас ме је напустио пошто је заволео овај свет. Он је отишао у Солун, Крискент у Галатију, Тит у Далмацију.11Једино је још Лука са мном. Узми Марка и доведи га са собом, јер ми користи у служењу.12Тихика сам послао у Ефес.13Огртач који сам оставио код Карпа у Троади, донеси када дођеш, а и књиге, пре свега пергаменте.
14Ковач Александар ми је нанео много зла. Господ ће му узвратити према његовим делима.15И ти га се чувај, јер се веома противио нашим речима.
16Приликом моје прве одбране, нико ми није прискочио у помоћ, него су ме сви напустили. Нека им се то не рачуна.17Али Господ је био уз мене и давао ми снагу да се преко мене у потпуности објави еванђеље#преко … еванђеље 4,17 Дословно: преко мене испуни проповед. и да га чују сви пагани — и ја се избавих из лављих чељусти.18Господ ће ме избавити од сваког злог дела и спасти ме за своје Царство на небесима. Њему слава довека. Амин.
19Поздрави Приску и Акилу и Онисифорове укућане.20Ераст је остао у Коринту, а Трофима сам, болесног, оставио у Милиту.21Потруди се да дођеш пре зиме. Поздрављају те Еувул, Пуд, Лин, Клаудија и сва браћа.
22Господ са твојим духом.
Милост с вама.